Nieuws uit de Raad: De kop is eraf!

Deze week komt de gemeenteraad van Haaren voor de laatste keer dit ‘politiek seizoen’ bijeen. De kop is er dus af. De eerste helft van 2018 zit erop en de nieuwe coalitie heeft een start gemaakt. Nu zou ik willen beweren dat er ‘never a dull moment’ is in gemeenteland, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de afgelopen maanden relatief rustig zijn verlopen. Het vorige College heeft de laatste maanden van een achtjarige coalitie rustig uitgevaren en ondanks de grootschalige aangekondigde verandering is het nieuwe College eveneens rustig aan de slag gegaan. Natuurlijk zijn er af en toe ‘dingetjes’ voorbijgekomen, zoals het gedoe rondom de gelekte informatie over de mogelijke tunnelbak N65 bij Helvoirt of de verrassende tweede consultatieronde over de oriëntatie van Esch. Het is niet te hopen dat we door het sprookjesboek, dat het bestuursakkoord heet, een beetje zijn ingedut…

Zou het venijn dan in de staart zitten? Dat zou goed eens kunnen. Op het moment dat ik dit schrijf, staat de gemeenteraad een lange vergaderavond te wachten. De agenda is nog nooit zó vol geweest dus ik ben benieuwd of hier nog wat vuurwerk tussen heeft gezeten. U weet inmiddels wat de uitkomst is van de discussies over de grondprijzen, het subsidiebeleid en de veiligheidsregio, ik nu nog niet. Maar de belangrijkste vergadering tot nu toe vindt plaats op 5 juli. Dan spreekt de gemeenteraad over de Perspectiefnota 2019. Zeg maar; het verlanglijstje van de nieuwe coalitie voor de Begroting van volgend jaar. Op het oog lijkt alles rooskleurig te zijn en vraag je jezelf af hoe het kan dat alles alleen maar méér wordt, terwijl we toch nog geld over lijken te houden. Maar wanneer je inzoomt, dan zie je dat alle grote, soms ietwat absurdistische plannen (ik noem een treinstation, volwaardige bibliotheek en zelfs de broodnodige vernieuwing van onze gemeenschapsvoorzieningen) niet zijn meegenomen in dat plaatje. Tja, zo kan ik het ook wel.

En tot slot komt er na deze week ook duidelijkheid over de richting waarin Biezenmortel, Esch, Helvoirt en Haaren zullen gaan na de opsplitsing van onze gemeente. Het College heeft daarin een voorstel gedaan aan de gemeenteraad, maar wij als raad hebben daarin uiteindelijk het laatste woord. Dat zou zomaar nog eens voor onderbouwde verrassingen kunnen zorgen. We gaan het meemaken. Zouden de eerste maanden van 2018 dan slechts een opwarmertje zijn geweest? Wie weet! Namens de VVD wens ik u in ieder geval een prachtige zomer toe!

 

Boy Scholtze

Fractievoorzitter VVD Haaren